Majakkalaiva Relandersgrundin historia?

Vuosina 1886-1888 Turun telakalla rakennettu majakkalaiva on käynyt pitkän merimatkan aina majakkalaivasta merenpohjan kautta merenmittaustukialukseksi, josta romuttamon kautta vuonna 1991 nykyisille omistajilleen. Lue Relandersgrundin mielenkiintoinen tarina!


1. Rakentaminen

ML / Relandersgrund on rakennettu v.1886-1888 W. Crichton & Co. Turun Telakalla.

Relandersgrund asemapaikat

 

2. Majakkalaivana

Rauman edustalla, Relanderin matalalla se toimi majakkalaivana kolmen vuosikymmenen ajan. Sota-aikana 1918 venäläiset matruusit upottivat sen Suomen etelärannikolle.

3. Majakkalaivasta Merenmittaustukialukseksi

Rauhan tultua alus nostettiin ja kunnostettiin Tallinnassa. Relandersgrund sai uuden nimen Varamajakka 1 ja sitä pidettiin Ahvenanmerellä reservissä. Merenkulkulalaitoksen lopetettua majakkalaivastonsa, osa aluksista siirrettiin merenmittaustehtäviin.

Vuonna 1937 Relandersgrund riisuttiin majakkavarustuksesta ja nimeksi tuli MKH 3, merenmittaustukialus. Retkikunta antoi sille nimen Vuolle ja se toimi Saimaalla 40-vuoden ajan asunto- ja piirustussalilaivana.

Relandersgrund Varamajakkana

 

4. Merenmittauksesta yksityiskäyttöön

Merenkulkulaitos luopui aluksesta ja se myytiin yksityiskäyttöön kelluvaksi kesähuvilaksi. Vuolle siirtyi yritysomistukseen, mutta kesken hinauksen se jätettiin Haminan Koirakarin romuttamon rantaan.

5. Laivan pelastaminen romutukselta

Susanna Seppä pelasti aluksen romutukselta vuonna 1991 ja Suomen vanhin jäljellä oleva majakkalaiva on edelleen saman perheen omistuksessa.

Lue lisää seuraavasta postauksesta Relandersgrundin toiminnasta, yksityistilaisuuksista sekä ympärivuotisesta toiminnasta!

Terveisin,
Majakkalaiva Crew